Bohemian Shades

Bohemian Shades

Terveys

Meillä koirat terveystutkitaan laajasti eli Silmät, Polvet, Lonkat ja Kyynärät 

Rodun terveystilanne tällä hetkellä on hyvä, rodussa esiintyy jonkin verran perinnöllisiä silmäsairauksia ja polvilumpion sijoiltaan menoa (patella luxaatio). Hyvillä jalostusvalinoilla näitä voi kuitenkin ehkäistä.
Rodussa esiintyy jonkin verran allergioita, epilepsiaa yms. Itse en käytä allergisia koiria jalostukseen tai koiria, joilla tiedän olevan epilepsiaa lähisuvussa. Omat koirani ovat näiden osalta onneksi terveitä ja käytän jalostukseen vain koiria, joilla ei ole allergioita tai muita perinnöllisiä sairauksia.

Rodussa esiintyy huonohampaisuutta, ja hammaskiveä esiintyy joillain yksilöillä runsaasti. Hampaiden hoito kannattaa pitää rutiinina, hampaiden pesu säännöllisesti ja hammastarkastukset eläinlääkärillä. Itse käytän omani n. 1,5 v ensimmäisen kerran hammastarkastuksessa, tai tarvittaessa aikaisemmin. Runsaasti hammaskiveä kerryttävän koiran kanssa saattaa joutua käymään eläinlääkärillä hammaskivenpoistossa useammin, kuin toisten kanssa.

Yksi yleinen ongelma on parodontiitti, joka johtuu yleensä huonosti hoidetusta suunterveydestä, tämä johtaa hampaiden löystymiseen ja mahdollisiin poistoihin. Säännöllinen ja hyvä hammashoito voivat ehkäistä parodontiitin syntymistä. Parodontiitti ei ole suoraan perinnöllinen ja jalostuksessa kannattaa kiinnittää huomiota hyviin hampaisiin, oli omalla koiralla ongelmia suussa tai ei, terve suu on myös koiralle mukava.

Purentavirheitä ja hammaspuutoksia esiintyy joissakin määrin rodussa, itse kiinnitän huomiota oikeaan purentaan ja hampaidenmäärään jalostusvalintoja tehdessäni.

Terveydestä on tärkeää olla avoin muille harrastajille ja kasvattajille, koirieni terveys ei ole salaisuus ja kerron terveydestä mielelläni siitä kysyville.

Miksi kuvaan koirieni luuston, kun PEVISA ei sitä vaadi?

Vaikka PEVISA ohjelma ei vaadikaan papilloneilta muuta, kuin silmä ja polvilausunnon, minulle on kunnia-asia tutkituttaa koirani laajasti, jolloin tiedän todennäköisemmin mitä jalostan. Terveystulokset ohjaavat myös harrastusvalintojani koirien kanssa, jotkut lajit, kun ovat fyysisempiä kuin toiset. Yleensä tutkin vähintään silmät ja polvet, mutta myös lonkat ja kyynärät. Joskus myös selän joiltain yksilöiltä.

Mitä vaadin jalostukseen käytettävältä urokselta?

Yleisesti vaadin urokselta, että silmät ovat terveet ja polvista lausunto 0/0. Toki kaikki lisätutkimukset ovat plussaa.

Uroksella on oltava kaksi normaalisti laskeutunutta kivestä.

Mitkä ovat raja-arvoni jalostukseen käyttämilleni koirille?

Tietyissä asioissa olen ehdoton terveyden suhteen, joissain taas voin harkinnan mukaan hieman joustaa, jos yhdistelmässä on jotain sellaista, joka oikeasti kannattaa.

Polvet: Polvien on oltava ehdottomasti 0/0, tästä asiasta en jousta. Jos nuori koira saa tuloksen 0/1 tai 1/0 mutta aikuisena tulos on 0/0, voin harkitusti käyttää kyseistä koiraa jalostukseen, mutta silloin koirassa on oltava jotain todella erityistä.

Silmät: Silmien on oltava terveet (Ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia), harkitusti voin käyttää koiraa, jolla on lausunto distichiasis (Ylimääräisiä ripsiä, muutoksen oltava lievä) tai trichiasis (naamakarva osuu silmään, muutos oltava lievä), mutta parhaani yritän välttää myös näitä. ja suosin ensisijaisesti vain terveitä yksilöitä jalostuksessa.

Lonkat: tuloksen A/A tai B/B (myös eriarvoiset A/B B/A on ok) käytän hyvillä mielin jalostukseen. Tulos C/C tai C kummankaan lonkan tuloksena edellyttää, että lonkissa ei ole mitään viitteitä nivelrikkoon.

Kyynärät: Kyynärien on oltava 0/0 tästä en jousta, sillä suurin osa koiran painosta on etupään päällä.

Selkä: Selkä on hieman monimutkainen tulkinnan suhteen, sillä rodussa on paljon tutkimattomia, joten kaikkia muutoksia tässä vaiheessa jalostusta en sulkisi pois, myös kennelliitto on sitä mieltä, että oireettomia muutoksia voi harkiten käyttää jalostukseen. Oireilevia ei tule käyttää.

LTV muutoksien periytyvyyttä ei tunneta, ja oireettomia koiria ei suositusten mukaan ole välttämätöntä sulkea jalostuksesta pois. Joten jos koirassa on paljon muuta hyvää, ja jalostukseen päädytään, pyrin siihen, että pennut tultaisiin kuvaamaan.

VA0 olisi tavoite, VA1 tulosta voin käyttää jalostukseen, jos kyse on viimeisen nikaman kylkiluiden pituudesta/puutteesta ja muutoksien lukumäärä on 1, tällöin haluan myös itse nähdä kuvat kys. koirasta. Mutta tavoite on terve koira kaikin puolin. Jos VA lausunto johtuu nikaman epämuotoisuudesta (esim. liian lyhyt, kiero, virheasennossa yms.) en käytä koiraa jalostukseen. 

Jos koira on tutkittu spondyloosin osalta, niin lausunto oltava SP0. näitä kuitenkin vähän tutkittu ja käsittääkseni yhtään spondyloosi muutosta ei ainakaan koiranetin mukaan ole todettu rodussamme.

Aavan lonkkakuva tulos A/A

Aavan lonkkakuva, kennelliiton lausunto A/A

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy